geoprimitiv-pissoire stílusú kozmopolita-internacionalista KÉPződmények és pissoire-líra tizennyolc éven felüli szabadgondolkodók számára

13 mexikói (1) 333 álarc (3) afganisztán (2) akvarista (1) alföld (1) ali baba (1) álom (1) ammonitesz (1) angolpark (1) angyal (1) angyalföld (1) antarktisz (1) anya (1) anyák napja (1) anyós (1) apocalypse (1) ars poetica (1) asszonyi állat (3) aura (1) aztán (1) azték kígyók (1) bableves (1) bánat (1) barlangszínpad (1) bárónő (1) báty (1) belzebúb (1) biszex (1) bohóc (1) bolygó hollandi (1) búcsú (1) chanuka budapesten (1) cia (1) csodaszarvas (1) dávid király (1) élet (1) eltévedésre készülő kisgyermek (1) esti ima (1) farkam (1) fegyverbarátság (1) felengedték a kútgémet (1) felszabadítás (1) focipálya (1) forgách utca (1) formalin (1) fortuna (1) főúr (1) frigyláda (1) galaktikák (1) gipsz mária (1) gomba (1) gravitációs szél (1) grófnő (1) gyertyatartó (1) hajó (1) halál (2) hendrik van der decken (1) hét főbűn (1) hold (1) holdfiú (1) holdleány (1) holdtánc (1) időgép (1) iluska (1) isten (1) ívás (1) izolda (1) jenny (1) jezabel (1) jézus (1) jézus szíve (1) juhászné (1) júlia (1) kamasz (1) karikatúra geóról (1) kastély (1) kázmér bácsi (1) kékítő (1) kékmadár (1) két kör (1) király (1) kísértetek (1) kiskunhalas (1) kocsma (1) konferencia (1) krisztina (1) krotonaldehid (1) kundalini (1) kvarkok (1) leszbi (2) libeg (1) lucifer (1) madonna (1) mandragóra (1) mert persze (1) mese (1) metamorfózis (1) moebius (1) művagina (1) naptárkő (1) nibelung (1) női agy (1) nőnap (1) oroszlánszívű richárd (1) oxford (1) pápaság (1) parafrázis (1) pedofilra váró kisgyerek (1) penis (1) pikk dáma (1) pinokkió (1) pletyka (1) pókháló (1) promenád (1) punk (1) rácz zsuzsa (1) rémálom (1) robin hood (1) rogozsin (1) rómeó (1) sába (1) salamon (1) sárkány (1) sminkrengésvonal (1) szegény uram (1) szent péter (2) szerelem (1) szilva (1) szőke (1) szovjet módi (1) szüfrazsett (1) templom (1) tengermély (1) történet (1) tudod kedvesem (1) tüdőgondozó (1) tündérország (1) tűztündér (1) usa (1) uszikál (1) uv fény (1) vadházasság (1) valami marketing (1) van gogh (1) vatikán (2) vecsés (1) verona (1) virág (1) völgy (1) vörös farkasok (1) xx század (1)

vendégkönyv

"Nem írtál még a vendégkönyvbe? Akkor rögtön írjál bele valamit! Bármit. Akár azt is beleírhatod, hogy ez az egész egy nagy rakás szar. Nekem az is tetszeni fog.” (Geoszabó)

 

KÉPződmények

friss

a faszbukon is

kapocs

20/382-63-17 geoszabo.laszlo@gmail.com

Széljegyzetek a geoprimitiv-pissoire (etc.) stílről a skandináv sziklarajzok evolúciójának tükrében

2011.02.02. 11:57 - Tengereczki Pál

Hans C. Torp fiktív geoprimológus magvas megjegyzései egy valóságos aacheni kiállítás katalógusából:



Érdekes világgal ismerkedhetünk meg Geoszabó grafikai lapjain. Életművének címe: „Piktogramok az Atlantiszi Bibliából. Geoprimitív-pissoir stílusú kozmopolita-internacionalista KÉPződmények 16 éven felüli szabadgondolkodóknak."

Művészi programnak első pillantásra meghökkentő és emlékeztet a XIX. századi avantgarde születésére, amely végigkísérte a XX. századot. Ilyen szempontból Geoszabó izmusa az utolsó izmus az elmúlt évezredben. Ismeretesen minden századfordulót művészeti megújulások kísérték, de a XX. század végének váltásai más programot hordoznak. A XIX. század lázadói az akadémizmus elleni polgárpukkasztók voltak. A XX. századiak között Geoszabó viszont már a művelt polgárhoz szól képeivel, mert tudja: ma már a művelt polgár a kultúra letéteményese. Nem az egygenerációs újgazdagokról van szó, hanem a művelt középosztályról. Igaz, kevesen vannak, talán az emberiség 1%-a, mégis ők a világ irányítói.
Geoszabó képeinek megértéséhez, filozófiai mondandójához minimum egy jó középiskolában szerzett érettségi, vagy egy-két humán diploma szükségeltetik. Geoszabó tudatosan célozza meg a középréteget meghökkentő képeivel, sajátos világával. Technikailag a grafika akár rajzos, akár kollázs formában készült, érdekesen feszítő ellentmondásokat takar. Geoszabó képeire a felületes elnagyoltság és vele együtt a cizellált aprólékosság jellemző. Egy csipkeverőnő türelmével aprólékoz morbid, már-már obszcén, akár a muralitással kacérkodó foltokat.
Az őskor skandináv sziklarajzai, a görög vázaképek világa —amelyeket ma már a prűd szellem alig állít ki —, s természetesen az indiai kultúra nyílt és természetes phallikus világa sajátosan ötvöződik és válik egyénivé Geoszabó grafikai lapjain.
Meghökkentőek az emberi és állati testek anatómiai pontatlanságai, mint egy 6 éves gyermek logikai ábrázolási világa. Sajátos trükk ez Geoszabó részéről, hiszen a képek filozófiai tartalma egy érett felnőtté. Az életútja ismeretében mindez nem lehet véletlen, hiszen Geoszabó évtizedeken át volt beosztott filozófiatanár és az anatómiai zűrzavart is a helyére tehetjük, ha tudjuk, hogy Geoszabó évekig volt vezető tanár biológiából és kémiából az ELTE alkalmazásában.
Életéből tudjuk, hogy bejáratos volt Barcsay műtermébe, hogy gyermekkorában 10 évig élt egy házban Reich Károllyal, akinek modellje is volt és hogy a hatvanas évek végén, egy politikai kiállása miatt Kassák is tanítványává fogadta. A kollázstechnikát tőle tanulta.
Egyszóval bonyolult sors és művészeti élethalmaz csapódik le Geoszabó első látásra igen-igen meghökkentő képeiben. Az mindenképpen tény, hogy új stílusa későn alakult ki, mintegy önmagában búcsúztatva a XX. századot. A geoprimitív-pissoir stílus annyira egyéni, hogy Geoszabó ugyanezen új izmusával iskolát teremtett, de valószínűleg csak epigonjai lehetnek, követői nem. Sajátosan egyedül maradt és marad — esetleg a nézők fantáziájával képenként feltámadó főnix.
Az aacheni kiállítás prospektusában írta: Hans C.Torp
fordította: Erdei Virágh

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geoszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr372632975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása